Η Mubadala και η ΕΑΤΕ υπογράφουν συμφωνία για την διεύρυνση της υφισταμένης συνεργασίας συν-επενδύσεων.

Δελτία τύπου

Δελτίο Τύπου

Η συνεργασία συν-επενδύσεων ύψους €400 εκατ., η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 2018, διευρύνθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ.

Η Mubadala και η ΕΑΤΕ ολοκλήρωσαν την πρώτη συναλλαγή στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας με μια συν-επένδυση σε ελληνικό Venture Capital fund.

Τη συμφωνία αντάλλαξαν ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την Α.Ε. Khaldoon Khalifa Al Mubarak, Διευθύνοντα Σύμβουλο και CEO της Mubadala Investment Group, παρουσία του Διαδόχου του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, HH Mohammed Bin Zayed Al Nahyan και του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

9 Μαΐου 2022, Abu Dhabi, ΗΑΕ/Αθήνα, Ελλάδα: Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Mubadala Investment Company (“Mubadala”), ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας με έδρα το Abu Dhabi, και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (“ΕΑΤΕ”) , το κρατικό fund of funds της Ελλάδας, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους €400 εκατ. ευρώ, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε Ελληνικά venture capital (“VC”) και private equity (“PE”) funds υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς. Η συνεργασία Mubadala-ΕΑΤΕ ξεκίνησε το 2018 με αρχική στόχευση σε μειοψηφικές άμεσες επενδύσεις σε Ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Mubadala και η ΕΑΤΕ ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συν-επένδυση υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας στο VentureFriends Fund III, ένα fund με βάση την Αθήνα, το οποίο επενδύει στα αρχικά στάδια τεχνολογικών επιχειρήσεων .

Ο κ. Waleed Al Mokarrab Al Muhairi, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Mubadala, δήλωσε:Κατά τη διάρκεια των ετών, η Ελληνική οικονομία δεν έχει μόνο αποδείξει την αντοχή της, αλλά έχει καταφέρει να επιδείξει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η διευρυμένη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην Mubadala να επιταχύνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, κεφαλαιοποιώντας το ολοένα και πιο ενεργό τοπίο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε πολλούς τομείς. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ τους επόμενους μήνες και έτη, καθώς επιδιώκουμε συλλογικά να αξιοποιήσουμε τους αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελλάδας με γνώμονα την τεχνολογία”.

Ο Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, δήλωσε:Η συνεργασία μας με τη Mubadala βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Η επέκταση της στρατηγικής μας συνεργασίας συνεπενδύσεων είναι η αρχή μιας νέας εποχής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επενδυτικές αρχές και αξίες των οργανισμών μας. Παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αξιοποιώντας το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανθεκτικότητά της απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις και αβεβαιότητες”.

Η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, πρόσθεσε:Η συνεπενδυτική μας προσέγγιση έχει αποφέρει σταθερά αποτελέσματα προωθώντας το ελληνικό επενδυτικό οικοσύστημα, το οποίο επικεντρώνεται στο ταλέντο και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα”.

Το επενδυτικό ταμείο VentureFriends εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις B2C και B2B που μπορούν αφενός να πετύχουν γρήγορη ανάπτυξη και αφετέρου έχουν την δυνατότητα αναπτύξουν ένα βιώσιμο ανάχωμα με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχει ήδη επιδείξει ένα ιστορικό πετυχημένων επενδύσεων στους τομείς PropTech (τεχνολογίες για real estate), Fintech (τεχνολογίες για finance), Marketplaces και SaaS (software as a service). Το VentureFriends στοχεύει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και επιλεκτικά εκτός Ευρώπης, περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, όπου και υπήρξε ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Instashop από το 2016 και πιο πρόσφατα ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Huspy.

Ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, Ιδρυτικό στέλεχος του VentureFriends ανέφερε:Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τις Mubadala και ΕΑΤΕ ως επενδυτές (LPs) στο VentureFriends III. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία και με τη βοήθεια αυτών των δύο οργανισμών, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ιδρυτές και εταιρείες που θα γίνουν ηγέτες στους αντίστοιχους χώρους τους, συμπεριλαμβανομένων των Blueground (Proptech), Belvo (Fintech) και Instashop (B2C)”.

Μέσω της συνεργασίας συν-επένδυσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Mubadala και η ΕΑΤΕ έχουν εξετάσει από κοινού μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών, με περαιτέρω ευκαιρίες άμεσης επένδυσης αλλά και επενδύσεων σε funds να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση.

– Τέλος –

Mubadala Investment Company
Η Mubadala Investment Company είναι ένας κρατικός επενδυτικός βραχίονας ο οποίος διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποσκοπεί στο να δημιουργήσει βιώσιμες χρηματοοικονομικές αποδόσεις για την Κυβέρνηση του Abu Dhabi.
Το χαρτοφυλάκιο αξίας $243,4 δισ. (894 δισ. AED) της Mubadala εκτείνεται σε έξι ηπείρους, με συμφέροντα σε πολλούς τομείς και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αξιοποιούμε τη βαθιά τομεακή μας τεχνογνωσία και τις μακροχρόνιες συνεργασίες μας για να προωθήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κέρδη, υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνεχή διαφοροποίηση και την ενοποίηση της οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την παγκόσμια οικονομία.
Με έδρα το Abu Dhabi, η Mubadala έχει γραφεία στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Mubadala Investment Company, παρακαλούμε να επισκεφτείτε το: www.mubadala.com

Salam Kitmitto

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) είναι το κρατικό Fund of Funds της Ελλάδας. Η κύρια δραστηριότητα της ΕΑΤΕ είναι η διαχείριση δημόσιων και ευρωπαϊκών κεφαλαίων με σκοπό την επένδυσή τους σε Venture Capital και Private Equity Funds, με τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών. Τα μότο της εταιρείας είναι #WeInvestForGrowth (#ΕπενδύουμεΓιαΤηνΑνάπτυξη) και #FinancingInnovation (#ΧρηματοδοτούμεΤηνΚαινοτομία). Σήμερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ ανέρχονται σε €2.1 δισ.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ΕΑΤΕ και τα επενδυτικά της προγράμματα, παρακαλούμε να επισκεφτείτε το : www.hdbi.gr

VentureFriends fund
Είμαστε ένα Ευρωπαϊκό Venture Capital fund που ιδρύθηκε από πρώην επιχειρηματίες και αγγέλους επενδυτές (angel investors), με έδρα την Αθήνα και παρουσία στο Λονδίνο και την Πολωνία. Ξεκινήσαμε την VentureFriends στις αρχές του 2016 και μέσω τριών funds συνολικού ύψους περίπου $200 εκατ. έχουμε επενδύσει μέχρι στιγμής σε 60 startups με έδρα την Ευρώπη, τη ΜΕΝΑ (μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική) και την LatAm (Λατινική Αμερική)
Αναζητούμε παγκοσμίως φιλόδοξες τεχνολογικές εταιρείες στο στάδιο Seed & Series A. Η αρχική μας επένδυση κυμαίνεται από €500.000 έως €2,5 εκατ. ενώ μπορούμε να συμμετέχουμε στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου και μέσω επενδύσεων συνέχειας (follow-on), γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τη συνολική επένδυση σε μια εταιρεία σε έως και €10 εκατ.
Εστιάζουμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις B2C και B2B που μπορούν αφενός να πετύχουν γρήγορη ανάπτυξη και αφετέρου έχουν την δυνατότητα αναπτύξουν ένα βιώσιμο ανάχωμα με την πάροδο του χρόνου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς Consumer καθώς και PropTech, FinTech, Marketplaces και SaaS
Για περισσότερες πληροφορίες για την VentureFriends παρακαλούμε να επισκεφτείτε το: www.venturefriends.vc

Pavlos Pavlakis
+30 6946 319549