Το Uni.Fund ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερού του fund, ύψους 50Μ, για επενδύσεις σε startups και spin-offs σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δελτία τύπου

Αθήνα 04.07.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Uni.Fund ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερού του fund, ύψους 50Μ, για επενδύσεις σε startups και spin-offs σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το Uni.Fund ανακοινώνει σήμερα το πρώτο κλείσιμο του Uni.Fund II στα 50 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το fund ακολουθεί τη στρατηγική του Uni.Fund Ι, επενδύοντας σε στάδια pre-seed, seed και late-seed/series A.

Στους επενδυτές του Uni.Fund II συμπεριλαμβάνονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)1, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF)2 και μεγάλος αριθμός εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών, με στρατηγικούς ρόλους στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και υποστηρικτές του Uni.Fund I.

Με το δεύτερο fund, η ομάδα διαχείρισης του Uni.Fund συνεχίζει να επενδύει σε φιλόδοξους ιδρυτές καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών που βρίσκονται σε pre-seed, seed και early Series A στάδιο. Πέρα από τις επενδύσεις σε τεχνολογικές startups, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για spin-off εταιρείες με προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το ύψος της αρχικής επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 χιλιάδων και 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η στρατηγική επενδύσεων περιλαμβάνει και follow-on επενδύσεις στις εταιρείες που εμφανίζουν εμπορική επιτυχία.

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: “Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τη διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στο Uni.Fund II, καθώς ανοίγει ένα δρόμο καινοτόμων τεχνολογικών επενδύσεων. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τους αναπτυξιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδύουμε δυναμικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέσω της χρηματοδότησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και spin offs δίνουμε ώθηση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της τεχνολογίας και θέτουμε τις βάσεις του επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντιστρέφοντας το brain drain σε brain gain. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισρέουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος & η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ δήλωσαν: “Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Η υπογραφή της σύμβασης για το Uni.Fund II μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς αξιοποιεί τους αναπτυξιακούς πόρους του ΤΑΑ από το πρόγραμμα “InnovateNow” με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη του Ελληνικού ταλέντου, με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κα. Κατερίνα Πραματάρη, από τους ιδρυτικούς εταίρους του Uni.Fund, δήλωσε “Συνεχίζουμε η ίδια ομάδα στην προσπάθεια να υποστηρίξουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη χώρα, να καλλιεργήσουμε τις βάσεις για υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να αναδειχθούν σε διεθνείς ηγέτες στον τομέα τους και να αναδείξουμε το κρυμμένο δυναμικό που υπάρχει, ειδικά γύρω από το χώρο των Πανεπιστημίων και της έρευνας”.

To Uni.Fund I ξεκίνησε το 2018 με την υποστήριξη του EquiFund και ιδιωτών επενδυτών και έχει ολοκληρώσει επενδύσεις σε 23 εταιρείες, οι οποίες έχουν πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Οι ιδρυτικοί εταίροι είναι η Κατερίνα Πραματάρη, ο Κωνσταντίνος Λαύκας, ο Πάνος Λιουλιάς, ο Στέλιος Ηλιάκης και ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος. Στην αρχική ομάδα των εταίρων προστίθενται η Δώρα Τραχανά και ο Γιώργος Σαπέρας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα διαχείρισης από την αρχή του Uni.Fund I και είχαν την ευθύνη σημαντικού μέρους των λειτουργιών του fund.

Λίγα λόγια για το Uni.Fund (https://uni.fund/)

To Uni.Fund ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Technology Transfer). Σκοπός του είναι η αξιολόγηση και χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε pre-seed, seed και late seed/series A στάδια που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς και η ανάδειξη του δυναμικού προς επιχειρηματική αξιοποίηση που υπάρχει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.

Το Fund συνεργάζεται στενά με τις υπάρχουσες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (πανεπιστημιακά κέντρα επιχειρηματικότητας, θερμοκοιτίδες κλπ.) σε όλη την Ελλάδα στην αναζήτηση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ιδεών που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας.

Το Uni.Fund Ι δημιουργήθηκε μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), μια επενδυτική πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund – EIF).

To Πρόγραμμα InnovateNow υλοποιείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

Το Fund υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του InvestEU (μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων-EIF).