Η Venture Stories Partners ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του νέου επενδυτικού κεφαλαίου TECS Capital Fund.

Δεκ 18, 2020 | Δελτία τύπου

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές startup επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτατα. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται έχουν αποκτήσει σημαντικό μέγεθος και αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρή ερευνητική κοινότητα και επιχειρήσεις που παραδοσιακά είναι εξωστρεφείς, με τη δρομολόγηση σημαντικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομίας και στρατηγικές τοποθετήσεις κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να αναδείξει ένα startup οικοσύστημα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο.

Σήμερα, η Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του TECS Capital Fund. Πρόκειται για το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital Fund) που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού και υλισμικού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνολογίες Υλικών, Νανοτεχνολογίες κ.α.

Οι συμμετοχές στο TECS Capital Fund προέρχονται από επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην περιοχή σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας. Ακόμη, συμμετέχουν επιχειρηματίες με διεθνή δραστηριότητα και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων. Με την επένδυσή τους αποδεικνύουν πως η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ακόμη και σε μία εποχή υψηλής αβεβαιότητας λόγω πανδημίας. Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις pre-seed και seed επιπέδου. Οι pre-seed επενδύσεις κυμαίνονται μεταξύ 100 και 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι seed φτάνουν μέχρι και τις 450 χιλιάδες ευρώ. Για την υλοποίησή τους χρησιμοποιούνται εργαλεία equity ή quasi-equity. Παράλληλα, το TECS Capital Fund δίνει έμφαση στην πραγματοποίηση συνεπενδύσεων με άλλους επενδυτικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων που θα αξιοποιούν δύο στοιχεία: τη γεωγραφική εγγύτητα επενδυτή και startup ως βασικό στοιχείο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και την πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα και αγορές για την εξασφάλιση υψηλού βαθμού εξωστρέφειας.

Οι pre-seed τοποθετήσεις πραγματοποιούνται σε εταιρείες που, έχοντας αξιολογήσει την επιχειρηματική ευκαιρία και αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, είναι σε διαδικασία  επιβεβαίωσης στην αγορά-στόχο. Οι seed επενδύσεις πραγματοποιούνται είτε ως follow-on για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη και επίτευξη επαναληψιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο, είτε απευθείας σε εταιρείες που επιδιώκουν τους συγκεκριμένους στόχους έχοντας ήδη επιτύχει στο αρχικό επίπεδο.

Το TECS Capital Fund επιδιώκει στενή συνεργασία με τις startups που λαμβάνουν επένδυση με σκοπό τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας. Η Oμάδα Διαχείρισης προσφέρει τεχνογνωσία, εμπειρία και δικτύωση στις startups σε ένα μοντέλο συνεργασίας με έμφαση στη σφαιρική ανάπτυξη, επιχειρηματική και τεχνολογική.

Ο εταίρος του TECS Capital Fund Σωτήρης Σιάγας είναι υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία. Οι εταίροι Αντώνης Ηλίας με αρμοδιότητες Portfolio Strategy και Θεόφιλος Μυλωνάς με αρμοδιότητες Technology Management συμπληρώνουν την Ομάδα Διαχείρισης. Το Fund ενισχύεται από ένα δίκτυο Venture Partners με παρουσία σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο κ. Σωτήρης Σιάγας εκ μέρους του TECS Capital Fund, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη startup κοινότητα της περιοχής μας. Μετά από προσπάθεια και ζυμώσεις αρκετών ετών, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένας επενδυτικός οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Στόχος είναι οι επενδύσεις μας να αναδείξουν ιδέες και ανθρώπους που παράγουν μοναδικά προϊόντα και βελτιώνουν τον κόσμο. Θέλουμε να έχουμε ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Το TECS Capital Fund είναι συνεχώς σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επενδυτές για την πίστη τους στην προσπάθεια και την εμπιστοσύνη τους. Ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσουμε τον κόσμο»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «To TECS Capital Fund είναι η δεύτερη επένδυση της ΕΑΤΕ, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της στην περαιτέρω άνθηση του ελληνικού οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως οι επενδύσεις αυτές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και ειδικά σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, έχουν βρει ήδη στη χώρα μας τη θέση που τους αρμόζει. Το TECS Capital Fund, με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, είμαι βέβαιος πως θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των ελληνικών startups που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στη συμπρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η Διευθύνoυσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε: «Η σύσταση του TECS Capital Fund και η συμμετοχή της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) σε αυτό έχει διπλή σημειολογία, καθώς επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά: 

Πρώτον, τη δέσμευσή μας για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, όπου το επιχειρείν κάθε μεγέθους πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο.

Δεύτερον, τη βούλησή μας να στηρίξουμε το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο τυπικά, με την έδρα του fund να είναι στη Θεσσαλονίκη, όσο και ουσιαστικά, καθώς έχει σημείο αναφοράς τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν είναι κάτι, που θα έρθει. Είναι εδώ, τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς παγκοσμίως και γι΄ αυτό η χρηματοδότηση και ευρύτερη υποστήριξη ελληνικών startups, που αναπτύσσουν δράσεις και τεχνολογίες γύρω από αυτή, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη.»

Σχετικά με το TECS Capital Fund

To TECS Capital Fund είναι Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με σκοπό τις  επενδύσεις αρχικού σταδίου ανάπτυξης σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το Fund επενδύει σε startup επιχειρήσεις ενισχύοντας ταλαντούχους νέους και νέες επιχειρηματίες με πρωτοποριακές ιδέες που έχουν στόχο να τις μετατρέψουν σε scalable ventures. Παράλληλα, αξιοποιεί ένα δίκτυο από Venture Partners στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι εταίροι του έχουν σημαντική και συμπληρωματική εμπειρία και οι μεριδιούχοι του προέρχονται από σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Σχετικά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (π.ΤΑΝΕΟ)

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ πρώην ΤΑΝΕΟ) συστάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει του άρθρου 28 του Ν. 2843/2000. Διέπεται από τις διατάξεις του άνω νόμου όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και από τις διατάξεις του Ν.4608/19. Σκοπός της εταιρίας είναι η συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα ιδρυθούν ειδικά για το σκοπό αυτόν και θα διέπονται από τη νομοθεσία κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η διαχείριση επιχειρήσεων και κεφαλαίων προορισμένων για συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 7 του Ν. 2992/2002 (ΦΕΚ 54/Α), εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 5 του Ν.2367/1995 (ΦΕΚ 261/Α) και αντίστοιχα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα διέπονται από τη νομοθεσία αλλοδαπού κράτους και θα επενδύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, η σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων και η παροχή συμβουλών για τη διαχείρισή τους.

Περισσότερες πληροφορίες

www.tecs.capital

[email protected]

Υλικό Τύπου

Media Kit

Δελτία τύπου

Q-Equity: Νέο πρόγραμμα της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας με πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρ.TANEO) μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»....

ΕΑΤΕ – TechTour SE Europe: 100 εκπρόσωποι funds από όλο τον κόσμο γνώρισαν από κοντά 30 startups – Στα 10 δισ. ευρώ τα προς επένδυση κεφάλαια

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από σημαντικά ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη χρονιά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη και φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) και την πρωτοβουλία και αρωγή του Uni.Fund,...

Η Mubadala και η ΕΑΤΕ υπογράφουν συμφωνία για την διεύρυνση της υφισταμένης συνεργασίας συν-επενδύσεων.

Δελτίο Τύπου Η Mubadala και η ΕΑΤΕ υπογράφουν συμφωνία για την διεύρυνση της υφισταμένης συνεργασίας συν-επενδύσεων. Η συνεργασία συν-επενδύσεων ύψους €400 εκατ., η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 2018, διευρύνθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα...

InnovateNow: Νέο πρόγραμμα της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση του οικοσυστήματος νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, με πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των νεοφυών καινοτόμων Ελληνικών επιχειρήσεων υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE - πρ.TANEO) μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του...

Growing Together: 300 επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες και εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων

Growing Together: 300 επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες και εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων από 8 χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Bpifrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων...

Ενεργές Προσκλήσεις για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ταμεία Q-equity

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE - πρώην ΤΑΝΕΟ), στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοινώνει τη δημιουργία του δεύτερου επενδυτικού προγράμματος, με την ονομασία...

Ταμεία InnovateNow

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ως Equity Platform του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνεχίζει να στηρίζει το Ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας #FinancingInnovation και ανακοινώνει τη...

Ταμεία AccelerateTT

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) συνεχίζοντας τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου, στοχευμένου επενδυτικού εργαλείου, σε...

Ταμεία Coinvestment

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στοχευμένων ενεργειών της για την προσέλκυση και ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), προβαίνει στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού-χρηματοδοτικού προϊόντος κεφαλαίου επιχειρηματικού...

Ταμεία Greek Green Funds

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στοχευμένων ενεργειών της για την προσέλκυση και ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), προβαίνει στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού-χρηματοδοτικού προϊόντος κεφαλαίου επιχειρηματικού...

Ταμεία Restructuring, Made in Greece, 4IR, Debt Fund*

Στα πλαίσια της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας ("ΤΑΝΕΟ"), υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα τεσσάρων δράσεων συνολικής δημόσιας συμμετοχής €700 εκ. με στόχο να επενδυθούν σε ΜΜΕ κεφάλαια που θα υπερβούν...