Ελλάδα Καινοτομία 2035

Το Σάββατο 10/09, στα πλαίσια της 86η ΔΕΘ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης που παρέδωσε η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για τις πιθανές εικόνες του μέλλοντος στην Ελλάδα του 2035.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της ελληνικής Κυβέρνησης, στο αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του ΜOMus.

Συντονιστής της μελέτης, ήταν ο Δρ. Επαμεινώνδας Χριστoφιλόπουλος , που είχε την ευθύνη της επιστημονικής της επίβλεψης και είναι Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus.

Ειδικότερα όπως επισήμανε ο Δρ. Χριστoφιλόπουλος, μεταξύ άλλων, στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από τετρακόσια άτομα που εργάζονται σε προγράμματα καινοτομίας με μαθητές, που, όπως είπε, είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις του 2035.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα τέσσερα σενάρια που παρουσιάστηκαν για τις πιθανές εικόνες του μέλλοντος στην Ελλάδα του 2035, το πρώτο φέρει την ονομασία «η αγκυροβολημένη κιβωτός» και αντιπροσωπεύει έναν κλειστό κόσμο που προβλέπει ισχυρή αειφορία και λιγότερη ανοιχτή οικονομία, με ενδεχόμενη μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση από ένα εισβολικό φυτοπαθογόνο και επιχειρηματικές προκλήσεις στους τομείς της αειφορίας, του ενεργειακού εφοδιασμού,της κυκλικής οικονομίας, των τροφίμων και της γεωργίας. Στο δεύτερο σενάριο, τον «κατάφυτο φάρο», ο κόσμος περιγράφεται απελευθερωμένος, ενώ η αειφορία και η αξία του περιβάλλοντος βρίσκονται πολύ υψηλά, μαζί με ένα αρκετά φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα. Στο σενάριο περιγράφεται μια κλιματική κρίση που επηρεάζει και τη νότια Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, την κυκλική οικονομία και τη βιοτεχνολογία. Στο τρίτο σενάριο, την «κλυδωνιζόμενη σχεδία» κυριαρχεί η ανοιχτή οικονομία, ωστόσο το περιβάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα και εκεί περιγράφεται μια νέα πανδημία με ευκαιρίες στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας υγείας, της κυκλικής οικονομίας και των τεχνολογιών blockchain. To τέταρτο σενάριο, με την ονομασία «το ομιχλώδες οχυρό», προβλέπει μια Ελλάδα όπου η οικονομία λειτουργεί με όχι τόσο φιλελεύθερους τρόπους και το περιβάλλον υποφέρει. Σε αυτό προκύπτουν νέες ενεργειακές κρίσεις με επερχόμενες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι ο τουρισμός, οι δημόσιες σχέσεις, οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και blockchain και οι τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ) Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ) κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, o Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης και κ. Χρίστος Δήμας.